Pubmed Avançat vr. 3 [Guia d'ús]

  • View
    145

  • Download
    0

Embed Size (px)

Transcript

PUBMED

Guia ds avanat - v. 3Duraci: 2913/04/2016

PUBMED permet laccs gratut a 25 milions de cites de bases de dades bibliogrfiques de cincies de la salut, etc. MEDLINE, la principal font de la National Library of Medicine dels Estats Units, comprn 19 milions de referncies darticles de revistes publicades des de 1946 fins a lactualitat, el 91% en angls.My NCBI permet personalitzar ls de PUBMED gravant perfils dinters, i agregar alertes al nostre correu-e per a seguir temes actuals.La llista amb els resultats de PubMed no inclou el text complet de larticle. Si ms no, la vista Abstract mostra enllaos al text complet de leditor o el distribudor de les revistes.Laccs al text complet pot requerir una subscripci.Algunes revistes sofereixen en accs lliure.

Recomanem usar els navegadors Mozilla Firefox o Google Chrome. PubMed no funciona amb Internet Explorer.

Quan escrivim en el quadre de cerca el sistema mapeja i ens suggereix mltiples propostes dautoescriptura. Triem la que ms sajusta amb el cursor.

Introdum el terme o la frase en la finestra de cerca i cliquem el bot SEARCH

Hem ordenat els resultats per rellevncia per tamb es podrien haver ordenat cronolgicament, per data de publicaci

Podem usar operadors lgics (AND, OR, NOT), en majscules sempre, per orientar la cerca:percutaneous transluminal angioplasty AND (renal OR kidney)

PubMed preveu la cerca darticles usant filtres que sn molt habituals: tipus darticle, idioma, dates de publicaci,...

Hem marcat el filtre per limitar la cerca prvia als darrers 5 anys i el resultat s ms petit.

Cerca avanada

Els registres de Pubmed estan de forma latent formats per uns camps caracterstics que sn directament interrogables.Camps latents caracterstics de PubMed (format MEDLINE) Una etiqueta els identifica (AU per autor, etctera)

Lopci Avanada/Advanced serveix per:Cercar per autors, revistes, etc. (camps concrets)Cercar a travs dels descriptors MeSH (Medical Subject Headings)Consultar colleccions especfiques com el subset de Cancer, sida, biotica, o lrea de Clinical Queries

En la finestra del Search builder podem obtenir amb els mens desplegables tots els noms dels camps i consultar lndex de cada camp.

Lndex sobre per la paraula o frase ms aproximada a la paraula que hem teclejat en el Search Builder. En 7689 registres apareix la seqncia vall dhebron. Amb el cursor podem marcar-la i clicant el bot Search aconseguirem visualitzar una llista amb els resultats.

Mitjanant el Search Builder i els ndexs podem anar incorporant elements a la finestra de cerca i combinar-los. Desprs el bot Search ens porta als resultats.

Una cerca a travs dels descriptors MeSH (Medical Subject Headings) ens permet capturar informaci duna manera ms consistent, ms metdica i ms rigorosa.El thesaurus de MeSH cont uns 26.000 termes i sactualitza cada any.

Podem consultar la base de dades de MeSH i els detalls referents a cada descriptor o b usar lndex corresponent directament.

Un MeSH Major Topic s un MeSH Term que est marcat amb un asterisc (*) i que es considera un tema principal de larticle. En lexemple veiem que Asthma s un Major Topic de la publicaci i que a ms a ms porta el MeSH subheading Rehabilitation. Els termes sense asterisc s que sn secundaris.

Tamb podem fer la mateixa cerca des de MeSH Database

Visualitzacide resultats

Els articles daccs gratut sindiquen amb lexpressi Free articleTamb podem veure en aquesta presentaci o vista Summary lidioma original de la publicaci.

En la vista Abstract tenim ms informaci. Per exemple si lHospital t accs a determinades publicacions per subscripci, etc. ho distingim pel logo.

Vista AbstractText completCaptura de registres

My NCBI

My NCBI s un instrument de PubMed que permet que ens registrem i aix retenir la informaci recollida per un usuari amb les seves preferncies.

Obrir un compte en My NCBI s gratut

Existeix lopci dusar el nostre compte de Google si no volem crear un compte nou.

Quan volem conservar un conjunt de registres bibliogrfics en PubMed podem fer-ho amb la funci Clipboard, que noms ens deixa retenir fins a 500 registres i es perden si estem inactius 8 hores seguides.La funci Collections s pel contrari per a usuaris que shan registrat a My NCBI i permet conservar indefinidament una o vries colleccions de registres, i a ms a ms compartir-les, marcar favorits, etc. No hi ha lmit de colleccions.

Podem compartir una collecci de registres configurant-la com a pblica i proporcionant la URL o enlla directe a collaboradors nostres.Podem veure que es pot generar un arxiu de text o de base de dades (csv); tamb podem depurar registres, afegir, etc.

Tenir un compte en My NCBI tamb ens permet gravar una cerca (la seva estratgia) per a poder-la executar en el futur.

La funci Save Search genera un formulari on podem inscriure les nostres preferncies per a rebre continuadament els resultats que es van incorporant a PubMed sobre el nostre tema en un correo-e personal.

Per ltim, una altra funci de My NCBI til s My Bibliography, dissenyada especficament per a guardar registres dun autor com a tal i editar-los en llistes.

Captura de registres

Podem capturar els resultats de la cerca, sigui a partir de la llista total, sigui fent una selecci de la llista marcant els bot de selecci

Quan enviem registres a una adrea de correu-e no podem enviar ms de 200 registres per missatge, per es poden enviar per fraccions, de 200 en 200.

La icona de Zotero en la barra dadreces ens permet guardar un article o uns resultats en el nostre gestor bibliogrfic

35

Amb el bot WEB IMPORTER (WI) de Mendeley a la barra dadreces guardem un article o uns resultats en el nostre gestor bibliogrfic.

36

Altres funcions

Enlla permanent a un article

Una forma de crear un enlla permanent a un registre s amb un URL que contengui lexpressi http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ i el nmero PMID. P.e.:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19010894

L octubre de 2010 PubMed va incorporar imatges en els articles que pertanyen a les publicacions de Pubmed Central, de lliure accs

PubMed ofereix diversos canals RSS per a obtenir fcilment informaci continuada sobre un tema, etc.

Ms informaci:

Canese K, Weis S. Pubmed: The Bibliographic Database. In: The NCBI Handbook [Internet] 2nd ed. Bethesda: National Center for Biotechnology Information, 2013 [citat 16 de mar de 2016] Accessible a: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK153385/

Elaborat per: Marta-R. Domnguez Senramrdominguez@vhebron.net