Mesures tradicionals a mallorca

  • Published on
    24-Jul-2015

  • View
    319

  • Download
    1

Transcript

MESURES TRADICIONALS A MALLORCA

MESURES TRADICIONALS A MALLORCAMatemtiques6 PrimariaLONGITUDCamins, alaria, cordes all que ens permet mesurar llargries o distncies sanomena longitud. Per les distncies curtes, les unitats ms emprades eren el PAM.El fet que les ciutats empressin normalment el Pam del seu rei, duia problemes a lhora de fer comparacions entre diferents ciutats. Aix que el DIT va passar a ser la unitat ms petita.

A Mallorca encara avui dia la gent parla de Pams que equival a 20 cm.

Quan shavien de mesurar longituds mes llargues com, per exemple, la distncia entre dos pobles, les unitats de mesura eren les LLEGUA O MILLA.

Els mapes antics, quan encara no shavia inventat el metre, marcaven les distncies en LLEGES.Les cartes nutiques mesuraven les distncies en MILLES marines.

https://www.youtube.com/watch?v=AjdHiAwU6ag&feature=relmfu

MASSA / PESIgual que passa amb les longituds, les unitats de pes que sempren depenen de si all que hem de mesurar s petit i gros. Quan shavien de pesar coses ms feixugues (llenya, terra, porcs) les unitats que sempraven eren el QUINTAR i lARROVA.

El instruments per mesurar el pes sn les balances.

Les balances sn aparells molts antics que utilitzem el principi de la palanca d'Arqumedes. Les ms senzilles sn les que tenen els braos iguals.

Qu pesa ms un kilogram de plom o un quilogram de palla?

https://www.youtube.com/watch?v=4EV-SdBiKgs&feature=relmfu

SUPERFCIELes mesures de superfcie eren molt importants per saber quina quantitat de vegetals es podien sembrar en una extensi de terra, quins impostos shaurien de cobrar, quina quantitat de llavor era necessria, com es podia distribuir una herncia, etc. A cada illa tenem una mesura diferent.

Avui en dia, per a coses com la superfcie duna casa, sempra el METRE QUADRAT, s a dir, la superfcie que fa un quadrat amb tots els costats dun metre.

Les mesures actualsEl cientfics de Pars, desprs de la Revoluci Francesa, varen decidir que seria bo que totes les ciutats i pasos del mn tinguessin les mateixes mesures. Per aix varen crear el METRE.

Napole Bonaparte firm el naixement del Metre el 10 de desembre de 1799.Per les distncies espacials, els astronms utilitzen els ANYS LLUMS. En un any, la llum recorre una distncia de 10.000.000.000.000km