Vot Català de l'Exterior

 • Published on
  16-Dec-2015

 • View
  3

 • Download
  0

DESCRIPTION

Vot Catala de l'exterior

Transcript

 • o de llargues distncies, i les opcions collectives (com ara muntar xrters) sn illusries o molt minoritries.

  Puc anar a inscriure-mhi en qualsevol moment?

  Com ms aviat millor. El cens electoral vigent per a una elecci s el tancat el dia 1 del segon mes anterior al de la data de la seva convocatria, amb les inscripcions dels que tinguin la majoria d'edat el dia de la votaci. Per exemple, suposant que el decret de convocatria de les eleccions del 27 de setembre es rms el mes de juny, el cens quedaria tancat el dia 1 dabril. A ms, des de la sollicitud de la vostra alta al CERA ns que la inscripci es faci efectiva poden passar setmanes o mesos. No us coneu i feu la vostra alta de seguida.

  I un cop inscrit, on es vota?

  Hi ha dues niques modalitats: vot presencial en urna a les ambaixades i consolats espanyols, normalment durant els tres dies precedents a la jornada de votaci a Catalunya (opci preferible sempre que sigueu a una distncia raonable), o mitjanant vot per correu adreat a lambaixada o consolat en els terminis que es xin. Els residents temporals que s'inscriguin a l'ERTA hauran d'enviar el seu vot per correu utilitzant el sobre adreat la mesa electoral en la que votarien presencialment que rebran al domicili temporal declarat a l'exterior.

  Es fa recompte del vot a cada consolat?

  No. Un cop tancades les taules electorals en ambaixades o consolats, no es fa cap recompte de vot, sin que els sobres de votaci senvien per valisa diplomtica a cada junta electoral provincial.

  Per no diuen que el sistema de vot a lexterior s molt poc democrtic i afavoreix labstenci?Absolutament cert. Des de la reforma de la LOREG (Llei orgnica de rgim electoral) de 2011 es va instaurar el sistema denominat del voto rogado. Un cop es convoquen les Eleccions i un cop conrmat que sou a les llistes electorals, comena un autntic via crucis: sinicia el termini en qu la vostra delegaci provincial de la Junta Electoral us ha denviar, al domicili que guri al CERA, un imprs de sollicitud de vot (normalment s una setmana de termini), i aquesta ja s la primera situaci de risc, perqu tot depn de si la junta electoral de la vostra provncia i els correus espanyols i els del pas de residncia facin b la seva feina. Des de mar de 2015 teniu l'opci de pregar el vot tamb de manera telemtica via la seu electrnica de l'Instituto Nacional de Estadstica (https://sede.ine.gob.es).

  Un cop rebuda la documentaci per a rogar el voto, lheu denviar i esperar aleshores rebre una nova carta amb les paperetes, certicats i sobres de votaci. Aquesta s la segona situaci de risc, perqu tot depn novament de si la junta electoral i els correus espanyols i els del pas de residncia fan b la seva feina.

  I aix, no s culpa de les ambaixades que ens boicotegen?

  Malgrat que molts residents exteriors consideren que la culpa dels retards en la recepci de la documentaci per votar (les dues vegades que sha desperar la recepci daquesta documentaci) s de les ambaixades i els consolats, val a dir que la seva responsabilitat s, en general, escassa, ats que gaireb no intervenen en les trameses. La responsabilitat

  matrcula consular), i automticament us donaran dalta tant en el PERE com en el CERA, sense cap gesti addicional per la vostra part.

  I si la meva estada a lexterior s temporal?

  Si la vostra estada a lestranger s temporal o no sabeu quines sn les possibilitats reals que esdevingui permanent, teniu lopci dinscriure-us al RMC (registre de matrcula consular) com a residents temporals. s lopci aconsellable per a estades dun any o inferiors a un any. Us donen dalta a lERTA (espanyols residents temporalment absents) i la vostra inscripci s vlida per un any (la baixa s automtica passat lany). No us donen de baixa del vostre municipi dorigen i conserveu el dret de vot a les eleccions municipals.

  Aix doncs, noms si estic inscrit al CERA o a lERTA puc votar?

  s nicament la inscripci en el CERA (cens electoral de residents absents) o en lERTA (espanyols residents temporalment absents) la que, dacord amb la LOREG (Llei orgnica de rgim electoral general), us permetr poder votar en les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre.

  I si no em vull inscriure ni al CERA ni a lERTA?

  Sou lliures de no inscriure-us-hi, per, lgicament, lnica possibilitat de votar ser aleshores desplaar-vos al vostre municipi dorigen el dia de la votaci. La majoria de residents catalans a lexterior no tenen la possibilitat de viatjar fcilment per motius electorals, sigui per raons familiars, de feina

  Quants catalans de lexterior voten a les eleccions?L1 de gener de 2015 rem 188.170 els catalans inscrits al CERA (cens electoral de residents absents) amb dret de vot en tots els futurs processos electorals. Laugment de catalans inscrits al CERA ha estat de 17.652 entre gener de 2014 i gener de 2015 i de 31.194 (+19,9 %) respecte dels 156.976 inscrits que van tenir dret de vot a les eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de novembre de 2012.

  Tots els residents espanyols a l'exterior, de totes les edats, en el moment de fer la nostra inscripci al consolat o ambaixada espanyols del lloc on residim, en el denominat registre de matrcula, som automticament donats d'alta en el PERE (padr d'espanyols residents a l'exterior), que gestiona l'INE (Instituto Nacional de Estadstica) espanyol i donats de baixa del padr municipal del que era el nostre darrer municipi de residncia. Els majors de 18 anys som donats dalta automticament al CERA (cens electoral de residents absents).

  Si sc resident de llarga durada i vull votar, des de lexterior, en les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre, on mhaig dinscriure?

  Si sou residents permanents a lexterior o estimeu que la vostra estada pot tenir una durada superior a un any, us suggerim que us inscriviu com a residents permanents. Per a poder votar en les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre s necessari que tot resident permanent vagi a lambaixada o consolat espanyol al seu pas de residncia i faci el trmit, molt simple, de donar-se dalta en el RMC (registre de

  Preguntes ?! Respostes

  ELECCIONSDEL 27 DE SETEMBRE ALPARLAMENT DE CATALUNYA

  real s del sistema del voto rogado instaurat pels partits poltics que van adoptar la LOREG, de les juntes electorals central i provincials i, sobretot, de correus dEspanya, que sn qui tenen la responsabilitat poltica i logstica de les trameses.

  I aquest pervers sistema electoral des de lexterior no es canviar?

  El mes de mar de 2014 el ple del Congrs de Diputats a Madrid va aprovar per una majoria aclaparadora una proposta del Parlament de Galcia per reformar la LOREG i tornar a la situaci anterior a 2011 preservant la part positiva de la reforma, el vot presencial en urna a les ambaixades i consolats. Els mateixos partits que hi van donar suport (PP, PSOE, CiU i PNB) van fer la seva autocrtica i es van comprometre a adoptar la reforma abans de les eleccions autonmiques i municipals de 24 de maig de 2015, per s dubts que la reforma estigui en vigor.

  Cal tamb assenyalar que la FIEC (Federaci Internacional dEntitats Catalanes) i Catalans al Mn van aconseguir reunir a Barcelona el mar de 2013 representants catalans de tots els grups parlamentaris a Madrid (PP, PSC, CiU, ICV i ERC), que es van comprometre a donar tot el suport a aquesta reforma.

  I el Govern catal no hi pot fer res?

  Catalunya s lnica comunitat autnoma de lEstat espanyol que no t llei electoral prpia i que es regeix, ntegrament, per la llei estatal, la LOREG. Ladopci duna llei electoral prpia a Catalunya no canviaria el sistema de vot exterior, per podria permetre (tal com sha comenat a fer a Astries) la introducci del vot electrnic, que s lnica soluci real al problema del vot exterior, i podria suposar, tal com

  sembla acordat per la majoria de partits, la creaci duna circumscripci electoral especfica per als catalans de lexterior.

  Des de les comunitats catalanes de lexterior no es pot fer res per garantir la qualitat del vot exterior?

  Tant les assemblees exteriors de lANC, com la FIEC i Catalans al Mn farem el possible per a acreditar-nos davant les juntes electorals provincials, i vetllarem perqu els terminis de tramesa de tota la documentaci es facin de la manera ms transparent, rpida i ecient possible. Tindrem limitacions, per aquest cop no podem deixar que lEstat faci i desfaci en el vot exterior sense control.

  Quines eleccions se celebraran el 2015?

  Les eleccions al Parlament de Catalunya se celebraran el diumenge 27 de setembre, com ja ha anunciat el President de la Generalitat. Podran participar-hi totes les persones donades dalta al CERA i a lERTA. Les eleccions municipals del 24 de maig de 2015, en les quals noms podran participar les persones censades a lERTA. No podran fer-ho les censades al CERA. Les eleccions al Parlament Balear i a les Corts Valencianes del 24 de maig de 2015, en les quals podran participar les persones censades tant al CERA com a lERTA en les circumscripcions electorals valencianes i balears. Aquestes eleccions tenen un innegable inters per al procs en curs a Catalunya. Les eleccions al Congrs dels Diputats i al Senat, que presumiblement se celebraran el novembre de 2015. A hores dara no sabem si tindran alguna importncia per al procs catal.

  Preguntes ?! Respostes

 • o de llargues distncies, i les opcions collectives (com ara muntar xrters) sn illusries o molt minoritries.

  Puc anar a inscriure-mhi en qualsevol moment?

  Com ms aviat millor. El cens electoral vigent per a una elecci s el tancat el dia 1 del segon mes anterior al de la data de la seva convocatria, amb les inscripcions dels que tinguin la majoria d'edat el dia de la votaci. Per exemple, suposant que el decret de convocatria de les eleccions del 27 de setembre es rms el mes de juny, el cens quedaria tancat el dia 1 dabril. A ms, des de la sollicitud de la vostra alta al CERA ns que la inscripci es faci efectiva poden passar setmanes o mesos. No us coneu i feu la vostra alta de seguida.

  I un cop inscrit, on es vota?

  Hi ha dues niques modalitats: vot presencial en urna a les ambaixades i consolats espanyols, normalment durant els tres dies precedents a la jornada de votaci a Catalunya (opci preferible sempre que sigueu a una distncia raonable), o mitjanant vot per correu adreat a lambaixada o consolat en els terminis que es xin. Els residents temporals que s'inscriguin a l'ERTA hauran d'enviar el seu vot per correu utilitzant el sobre adreat la mesa electoral en la que votarien presencialment que rebran al domicili temporal declarat a l'exterior.

  Es fa recompte del vot a cada consolat?

  No. Un cop tancades les taules electorals en ambaixades o consolats, no es fa cap recompte de vot, sin que els sobres de votaci senvien per valisa diplomtica a cada junta electoral provincial.

  Per no diuen que el sistema de vot a lexterior s molt poc democrtic i afavoreix labstenci?Absolutament cert. Des de la reforma de la LOREG (Llei orgnica de rgim electoral) de 2011 es va instaurar el sistema denominat del voto rogado. Un cop es convoquen les Eleccions i un cop conrmat que sou a les llistes electorals, comena un autntic via crucis: sinicia el termini en qu la vostra delegaci provincial de la Junta Electoral us ha denviar, al domicili que guri al CERA, un imprs de sollicitud de vot (normalment s una setmana de termini), i aquesta ja s la primera situaci de risc, perqu tot depn de si la junta electoral de la vostra provncia i els correus espanyols i els del pas de residncia facin b la seva feina. Des de mar de 2015 teniu l'opci de pregar el vot tamb de manera telemtica via la seu electrnica de l'Instituto Nacional de Estadstica (https://sede.ine.gob.es).

  Un cop rebuda la documentaci per a rogar el voto, lheu denviar i esperar aleshores rebre una nova carta amb les paperetes, certicats i sobres de votaci. Aquesta s la segona situaci de risc, perqu tot depn novament de si la junta electoral i els correus espanyols i els del pas de residncia fan b la seva feina.

  I aix, no s culpa de les ambaixades que ens boicotegen?

  Malgrat que molts residents exteriors consideren que la culpa dels retards en la recepci de la documentaci per votar (les dues vegades que sha desperar la recepci daquesta documentaci) s de les ambaixades i els consolats, val a dir que la seva responsabilitat s, en general, escassa, ats que gaireb no intervenen en les trameses. La responsabilitat

  matrcula consular), i automticament us donaran dalta tant en el PERE com en el CERA, sense cap gesti addicional per la vostra part.

  I si la meva estada a lexterior s temporal?

  Si la vostra estada a lestranger s temporal o no sabeu quines sn les possibilitats reals que esdevingui permanent, teniu lopci dinscriure-us al RMC (registre de matrcula consular) com a residents temporals. s lopci aconsellable per a estades dun any o inferiors a un any. Us donen dalta a lERTA (espanyols residents temporalment absents) i la vostra inscripci s vlida per un any (la baixa s automtica passat lany). No us donen de baixa del vostre municipi dorigen i conserveu el dret de vot a les eleccions municipals.

  Aix doncs, noms si estic inscrit al CERA o a lERTA puc votar?

  s nicament la inscripci en el CERA (cens electoral de residents absents) o en lERTA (espanyols residents temporalment absents) la que, dacord amb la LOREG (Llei orgnica de rgim electoral general), us permetr poder votar en les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre.

  I si no em vull inscriure ni al CERA ni a lERTA?

  Sou lliures de no inscriure-us-hi, per, lgicament, lnica possibilitat de votar ser aleshores desplaar-vos al vostre municipi dorigen el dia de la votaci. La majoria de residents catalans a lexterior no tenen la possibilitat de viatjar fcilment per motius electorals, sigui per raons familiars, de feina

  Quants catalans de lexterior voten a les eleccions?L1 de gener de 2015 rem 188.170 els catalans inscrits al CERA (cens electoral de residents absents) amb dret de vot en tots els futurs processos electorals. Laugment de catalans inscrits al CERA ha estat de 17.652 entre gener de 2014 i gener de 2015 i de 31.194 (+19,9 %) respecte dels 156.976 inscrits que van tenir dret de vot a les eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de novembre de 2012.

  Tots els residents espanyols a l'exterior, de totes les edats, en el moment de fer la nostra inscripci al consolat o ambaixada espanyols del lloc on residim, en el denominat registre de matrcula, som automticament donats d'alta en el PERE (padr d'espanyols residents a l'exterior), que gestiona l'INE (Instituto Nacional de Estadstica) espanyol i donats de baixa del padr municipal del que era el nostre darrer municipi de residncia. Els majors de 18 anys som donats dalta automticament al CERA (cens electoral de residents absents).

  Si sc resident de llarga durada i vull votar, des de lexterior, en les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre, on mhaig dinscriure?

  Si sou residents permanents a lexterior o estimeu que la vostra estada pot tenir una durada superior a un any, us suggerim que us inscriviu c...