Periodisme Transmèdia. Guia Pràctica.

 • Published on
  01-Feb-2016

 • View
  219

 • Download
  0

DESCRIPTION

Contribuci a la revista "Capelera" del Collegi Oficial de Periodistes de Catalunya, per al nmero dedicat a Periodisme Transmedia (2015)

Transcript

 • Periodisme transmdia, una guia prctica Montecarlo _16 juliol 2015

  1

  PERIODISME TRANSMDIA, UNA GUIA PRCTICA Montecarlo 1.- REPENSAR-SE: EL PERIODISME AL SEGLE XXI En poques de crisis un t l'obligaci d'imaginar-se a si mateix des de nous angles. Si no podem canviar el passat, s podem donar-li una nova lectura. Es tracta de trobar el valor diferencial que fa que, enfront de les canviants circumstncies, seguim sent necessaris. Aix, qu aporta el periodisme al mn de la comunicaci? 2.- PERIODISME I TECNOLOGIA Envoltats de tecnologia com estem, resulta curis que no pensem en ella, o que la pensem en termes purament mecnics, deslligats del discurs que genera. Actualment els avanos tecnolgics s'atropellen: l'any passat lScrollytelling1 va causar furor, per qui s'acorda d'ell ara que tenim Periscope? No s que una eina invalidi l'altra. Si lScrollytelling convida a llegir i visionar documents de certa extensi, Periscope ofereix l'atracci del directe i un cert simulacre domnipresncia. Aix ens porta a la pregunta: Quin canal, quina aplicaci utilitzar en cada moment?

  2.1.- Plataformes, eines i formats Una resposta ens la dna el multipremiat anunci de The Guardian. Es tracta d'un simple vdeo (una pea monomedia i lineal), per que mostra les possibilitats dels entorns digitals combinats amb el mn real. Se'ns ofereix una visi de l'ofici com un Work in Progress. La diferncia radica en que, si abans els periodistes anotaven les declaracions en una llibreta, ara poden marcar enllaos als vdeos que els testimonis han gravat. I si les eines que apareixen en The Guardian ens saben a poc, podem consultar la presentaci que Ezra Eeman va compartir a Slideshare.

  2.2.- Periodisme digital Es tracta d'entendre el nou ecosistema, les eines de les que disposem, on estan els nostres lectors, com es mouen i qu els interessa. (Consulteu el post de Naomi Sharp en el qual resumia la conferncia The Future of Longform). La dificultat consisteix en l'elecci de canals i quina estructuraci li donarem al nostre discurs.

  1 Al final del text apareixen els enllaos corresponents.

 • Periodisme transmdia, una guia prctica Montecarlo _16 juliol 2015

  2

  2.3.- Hibridacions

  No es tracta de difondre els mateixos continguts en diferents plataformes, sin de fer un s intelligent de cadascuna d'elles, aprofitant el seu potencial i aportant continguts de valor. I assumim tamb que els membres de l'equip van a canviar. (Hi ha algunes reflexions sobre el tema a l'article dAlistair Reid al Journalism.co.uk)

  2.3.1.- Infografies animades

  El discurs visual s fcil de comprendre, rpid de consumir i ens subministra linformaci a travs d'altres canals (no noms tecnolgics, tamb perceptius). D'aqu la necessitat d'entendre aquestes noves peces que sn les infografies animades. (El vdeo d'Andrew Kahn i Tim Jones resumeix 315 anys de trfic d'esclaus en dos minuts).

  2.3.2.- Newsgames Des de la seva aparici, la indstria dels videojocs no ha deixat de guanyar pes: en volum de facturaci, en complexitat narrativa, presncia social i capacitat formativa. Els jocs (i la gamificaci) han arribat al periodisme d'una manera discreta per efica. Vegeu PeaceMaker, un joc en el qual experimentes en primera persona les dificultats per construir un procs de pau (en aquest cas centrat en el conflicte rab-israeli) o l'interactiu de la BBC sobre el viatge d'un refugiat siri.

  2.3.3.- Brand News

  No s res nou, per la seva presncia ha augmentat en gran mida a causa de la reacci de les marques a la comunicaci 2.0. Es tracta de les notcies patrocinades. s un terreny delicat perqu afecta a la llibertat i independncia informativa i, al mateix temps, a la necessitat d'aconseguir models econmicament sostenibles. En qualsevol cas, la hibridaci existeix i negar-la no la far desaparixer.

  2.4.- Periodisme de dades Altre de les aportacions del mn digital s la possibilitat de treballar amb quantitats ingents de dades i creuar-les, comparar-les i analitzar-les. Aqu hi ha tot un camp per desenvolupar i, com s territori nou, en ell es donen cita persones que provenen de les ms diverses disciplines. Els interessats han de seguir la pista de figures com Hans Rosling o Lev Manovich, i dins l'entorn de parla hispana especialistes com Karma Peyr i Mar Cabra.

  2.5.- Periodisme mbil

  Els dispositius mbils sn les eines que s'han implantat amb major rapidesa i millor acceptaci.

 • Periodisme transmdia, una guia prctica Montecarlo _16 juliol 2015

  3

  Per apreciar els avantatges que ofereixen i reflexionar sobre els canvis que aporten, es pot consultar el llibre de Canavilhas i Satuf (descargable en lnia). I si parlem de connectivitat i immediatesa, tamb cal pensar a les xarxes socials. Dillon Baker ens dna un fantstic exemple de micro-periodisme en un post en el que explica les experincies de Neil Shea i Jeff Sharlet.

  2.6.- Co-Creaci Finalment hem de contemplar els beneficis que aporta el dileg 2.0. Aqu conv posar l'accent en els diferents perfils d'usuaris, la qual cosa ens obligar a pensar noves estratgies per a l'elaboraci i distribuci de les notcies. Narrative, plataforma collaborativa que presta servei des de 2012, s un bon exemple de co-creaci. 3.- REFERNCIES El llistat no pretn ser exhaustiu ni complet, encara que tots els noms que figuren sn de referncia obligada.

  3.1.-Empreses i organitzacions The Guardian

  Expressi prctica de com funciona un equip de periodisme interactiu. Journalism.co.uk

  Un altre lloc de qualitat que, a ms de notcies, aporta ajudes i solucions al reporter digital.

  Clases de periodismo Referencia obligada al mn on-line llat-americ, en la tnica de l'anterior: ofereix notcies i informaci professional (recursos, anlisis d'eines, e-books)

  Barret Films

  A mig cam entre periodisme, activisme i documental social, aquest collectiu valenci sn referent internacional per dret propi.

  3.2.- Persones Eva Domnguez

  Periodista, assessora, investigadora i docent, la seva trajectria en l'estudi d'Internet i les seves aplicacions en el camp de la informaci s de les ms llargues i fructferes.

  Fernando Irigaray Una de les veus amb ms autoritat en el panorama llatinoameric, t una llarga trajectria com a professor i investigador. s autor, entre uns altres, de Calles perdidas.

 • Periodisme transmdia, una guia prctica Montecarlo _16 juliol 2015

  4

  lvaro Liuzzi

  Consultor i investigador en mitjans digitals, porta anys explorant una lnia de recuperaci i actualitzaci histrica de gran valor, tant a nivell de continguts com de recerca formal i narrativa.

  Kevin Moloney

  Referencia al mn del periodisme transmedia, la seva tesi doctoral va ser la primera que va explorar aquest camp.

  3.3.- Obres Veus de la memria

  Una fita del documental transmedia espanyol. Resulta igual d'interessant el resultat obtingut com el procs de creaci.

  Cero responsables

  Un altre projecte de Barret Films, gran exemple de periodisme social. Grcies a aquest treball els tribunals van reobrir el cas que documentaven i en el que encara segueixen treballant.

  18 Days in Egypt

  Projecte multipremiat que exemplifica les possibilitats del periodisme collaboratiu i l's intelligent de les xarxes socials.

  Lpis Azul Transmdia que funciona com a recuperaci de memria histrica, projecte periodstic i educatiu. Pren les formes de ficci, documental, projecte experiencial i tallers presencials per revisitar la censura lusitana durant el segle XX.

  Do not track Un nou exemple de periodisme de dades, aqu aplicat a temps real i a partir de linformaci subministrada voluntriament per l'usuari, la qual cosa fa l'experincia molt ms propera (i ms inquietant).

  ... 4.- CONCLUSIONS La conclusi bvia s que no hi ha conclusi, en el sentit que res sacaba i no hi ha punt i final. Malgrat l'aclaparadors que ens semblin els canvis que ha sofert la professi, estem noms als inicis d'aquesta nova era. D'aqu la necessitat de provar, explorar, mantenir la ment oberta, la mirada enfocada i l'nim alt: el periodisme transmdia ens permetr descobrir noves facetes d'aquest ofici apassionant, i aix s quelcom que tamb haurem de comunicar a la resta del mn. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 • Periodisme transmdia, una guia prctica Montecarlo _16 juliol 2015

  5

  Enllaos (per ordre daparici al text). Scrollytelling (recopilaci dexemples a crrec de Djehouti) http://benjamin.djehouti.com/scrollitelling/ Periscope (pgina oficial) https://www.periscope.tv/ Erica Hanna (Helpful Tips for Journalist on Perisciope, a Puckrainbows.com. Publicat el 28 dabril de 2015) http://www.pukerainbows.com/bloggity/2015/4/28/helpful-tips-for-journalists-on-periscope The Guardian (Anunci de Els Tres Porquets) https://www.youtube.com/watch?v=vDGrfhJH1P4 Ezra Eeman (presentaci a Slideshare: 75+ Tools for Investigative Journalists) http://www.slideshare.net/EzraEeman/75-tools-for-investigative-journalists-english-version?qid=cfc44e5b-e397-409e-9f34-c20b735cb6cf&v=default&b=&from_search=1 Naomi Sharp (The Future of Longform, post al Columbia Journalism Review.Publicat el 9 de decembre de 2013). http://www.cjr.org/behind_the_news/longform_conference.php?page=all Alistair Reid (How 'unicorns in the newsroom' change the storytelling process , al Journalism.co.uk. Publicat el 16 dabril de 2015). https://www.journalism.co.uk/news/how-unicorns-in-the-newsroom-change-the-storytelling-process/s2/a564795/ Andrew Kahn y Jamelle Bouie (The Atlantic Slave Trade in Two Minutes. 315 years, 20,528 voyages. Millions of Lives, post a Slate.com. Publicat el 25 de juny de 2015) http://www.slate.com/articles/life/the_history_of_american_slavery/2015/06/animated_interactive_of_the_history_of_the_atlantic_slave_trade.html Peacemaker (vdeo explicatiu del joc) https://www.youtube.com/watch?v=NeRlHJhcEuc (Pgina oficial del joc) http://www.peacemakergame.com/

 • Periodisme transmdia, una guia prctica Montecarlo _16 juliol 2015

  6

  Interactivo: cmo te enfrentaras al peligroso viaje de un refugiado sirio? (Publicat el 8 dabril de 2015) http://www.bbc.com/mundo/noticias/2015/04/150401_smj?hc_location=ufi Hans Rosling (The Best Stats Youve Ever Seen. Grabat a febrer de 2006) http://www.ted.com/talks/hans_rosling_shows_the_best_stats_you_ve_ever_seen?language=en Lev Manovich (pgina oficial) http://manovich.net/index.php/exhibitions Joao Canavilhas i Ivan Satuf (Jornalismo para dispositivos mveis. Produao, Distribuiao e consumo. Pdf descarregable) www.livroslabcom.ubi.pt/pdfs/20150622-201515_jdm_jcanavilhas.pdf

  Dillon Baker (Instagram Journalism: The New Content Trend Shaking Up the Media World a The Content Strategist. Publicat el 23 de juny de 2015)

  http://contently.com/strategist/2015/06/23/instagram-journalism-the-new-content-trend-shaking-up-the-media-world/?utm_source=TCSdaily&utm_medium=email&utm_campaign=instagram_journalism Narrative.ly (pgina oficial) http://narrative.ly The Guardian (pgina oficial) http://www.theguardian.com/media-network Journalism.co.uk (pgina oficial a lapartat de guies tils) https://www.journalism.co.uk/skills/s7/ Clases de periodismo (pgina oficial) http://www.clasesdeperiodismo.com Barret Films (pgina oficial) http://www.barretfilms.com Eva Domnguez (pgina oficial de la seva secci sobre tecnologia al diari La Vanguardia) http://blogs.lavanguardia.com/elcuartobit _____ (enlla a la seva pgina de selecci de noticies, on recopila i comenta informacin relacionada ab el periodismo digital http://www.scoop.it/u/eva-dominguez

 • Periodisme transmdia, una guia prctica Montecarlo _16 juliol 2015

  7

  Fernando Irigaray i Anah Lovato (Hacia una comunicacin transmedia. Llibre on line) http://www.widbook.com/ebook/read/hacia-una-comunicacion-transmedia lvaro Liuzzi (bloc de lautor a la plataforma Medium) https://medium.com/@alvaroliuzzi Kevin Moloney (Porting Transmedia Storytelling to Journalism, 2011. Tesi doctoral sobre periodisme transmdia. Pdf descarregable). http://www.colorado.edu/journalism/photojournalism/Transmedia_Journalism.pdf Veus de la memria (pgina oficial) http://vocesdelamemoria.rtve.es/

  Cero responsables (pgina oficial) http://www.0responsables.com/?l=es 18 Days in Egypt (pgina oficial) http://beta.18daysinegypt.com/

  Lpis Azul (assaig a crrec del responsable del projecte, Pdf descarregable) http://interactiveconference.spanport.utoronto.ca/resources/Antunes.pdf

  Do not track (Cas destudi a la pgina oficial del MIT) http://docubase.mit.edu/lab/case-studies/production-process-of-do-not-track/