Modelos de Negocio ACC10

  • View
    203

  • Download
    5

Embed Size (px)

Transcript

Guia prctica de models de negoci de referncia

Gener 2012

Biblioteca de Catalunya - Dades CIPMolero Romn, Eva Guia prctica de gesti de projectes europeus. (Guies dinnovaci i internacionalitzaci) ISBN 9788439381426 I. Daz Acedo, CarlesII. ACC1III. Enterprise Europe NetworkIV. TtolV. Collecci: Guies dinnovaci i internacionalitzaci 1. Gesti de projectes Uni Europea, Pasos de la Manuals, guies, etc. 658.012.2(4)

Avs legal:

Aquesta obra est subjecta a la llicncia Reconeixement-No Comercial-Compartir-Igual 3.0 de Creative Commons. Sen permet la reproducci, distribuci i comunicaci pblica sempre que sen citi lautor i no sen faci un s comercial. La creaci dobres derivades tamb est permesa sempre que es difonguin amb la mateixa llicncia. La llicncia completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/es/deed.ca Generalitat de Catalunya Departament dEmpresa i Ocupaci Agncia de Suport a lEmpresa Catalana, ACC1 ACC1 Passeig de Grcia, 129 08008 Barcelona Tel. 93 476 72 00 www.acc10.cat Autors: Ana Avendao i Oscar Valdivielso de B+I Strategy Coordinaci i supervisi: Ignasi Estruch i Pau Virtudes dACC1 Maquetaci: El Tinter, SAL (empresa certificada EMAS) 1a edici: gener del 2012 Dipsit Legal: B. 41750-2009 ISBN: 978-84-393-8142-5 Nota: ACC1 no comparteix necessriament totes les opinions expressades en aquest document. ACC1 no es responsabilitza de ls que pugui donar lusuari als continguts daquesta publicaci. Les fonts dels continguts no es podran considerar infallibles, fet pel qual, es recomana a lusuari contrastar la informaci amb daltres fonts, abans de prendre qualsevol decisi basada en els continguts daquesta publicaci.

2

NDEXLa guia es divideix en 5 captols:

0

Introducci a la guia En qu consisteix aquesta guia? Qu aporta a la nostra empresa? Com la utilitzo? Model de negoci, la plasmaci de lestratgia Qu s un model de negoci? Quins sn els elements de qu es compon? Models de negoci de referncia Quines empreses destaquen pel seu model de negoci? Sobre quins elements del model construeixen la seva diferncia? Guia ds del model de negoci Com puc analitzar i millorar el meu model de negoci? Quins passos he de donar per utilitzar aquesta eina a la meva empresa? Bibliografia

5

1

9

2

15

3

83 93

4

3

0

Introducci a la guia

0.1. 0.2.

Introducci Com fer servir la guia

IntroduccI a la guIa

Qu pREtN aQuEsta GuIa?Servir com a eina prctica, propera i senzilla per al suport a la presa de decisions en la nostra empresa. Per a aix, la guia ens aporta eines, exemples daltres empreses i petits trucs per comprendre i treballar amb leina model de negoci.

0.1.

INtRoDuccI

Les pimes catalanes viuen un moment decisiu en qu resulta vital combinar la reflexi a llarg termini amb lacci immediata. A travs daquesta guia, ACC1 pretn:

Oferir a les pimes catalanes eines danlisi i reflexi sobre la seva situaci, desdun enfocament prctic i senzill.

Donar a conixer els casos dxit dempreses que estan marcant tendnciaen el mn empresarial, de les quals poder extreure pautes dactuaci o recomanacions.

Aportar suggeriments, idees i oportunitats concretes de negoci, a partir de lahistria dempreses que han renovat les seves lgiques de negoci en diferents direccions, en el sector en qu operen o en sectors alternatius.

Complementar la resta de programes i iniciatives de suport i refor de la competitivitat de la pime catalana, afavorint la capacitat de reflexi estratgica de les organitzacions i lacci.

6

IntroduccI a la guIa

0.2.

coM fER sERvIR la GuIaAmb aquesta guia sha prets dissenyar una eina senzilla, autoexplicativa i de fcil s dirigida a donar suport a la competitivitat sostenible de les pimes del nostre entorn. Per utilitzar la guia de manera eficient, es recomana:

Fer servir la guia de manera integral o per captols, segons interessi. Els captols

principals (1, 2 i 3) poden llegir-se i utilitzar-se de manera autnoma o separada, segons ens interessi incidir en la comprensi conceptual (cap. 1), en laprenentatge a partir dempreses de referncia (cap. 2) o en ls i aplicaci en la nostra empresa (cap. 3). dun manual teric, difcilment aplicable.

Aprofitar la senzillesa i precisi dels conceptes terics utilitzats. No som davant Practicar repetidament les tasques i recomanacions plantejades per a ls i aplicaci del model de negoci de la nostra empresa.

Aprendre dels exemples i casos empresarials presentats, com a experinciesreals, recents i en molts casos properes a la realitat de la pime.

Ampliar coneixements i consells sobre estratgia empresarial, ms enll de lei-

na especfica que representa el model de negoci, al Manual prctic per al disseny i desenvolupament de lestratgia, dACC1. programes, jornades, publicacions i informaci dissenyats per ACC1 i accessibles en suport fsic o online (www.acc10.cat) en matria de refor de competitivitat de les pimes catalanes.

Complementar, si es vol, els continguts i eines daquesta guia amb la resta dels

7

1

Model de negoci, la plasmaci de lestratgia1.1. 1.2. 1.3.

Definici dun model de negoci (MdN) Elements dun model de negoci Blocs dun model de negoci

Model de negoci, la plasMaci de lestratgia

Qu s uN MoDEl DE NEGocI?s la lgica o el relat que explica com treballa una empresa. La manera de fer negoci que aquesta empresa tria, el seu sistema per crear i oferir valor al client i obtenir beneficis daquesta activitat, tant per a lempresa com per a la resta dagents relacionats.

1.1.

DEfINIcI DuN MoDEl DE NEGocI (MdN)El terme model de negoci (MdN) sha fet popular en lltima dcada, especialment des de laparici dInternet, per referir-se a la manera en qu lempresa duu a terme el seu negoci, s a dir, la lgica del negoci o el conjunt deleccions que realitza una organitzaci per crear valor i generar ingressos en sentit ampli. Es tracta dun concepte estretament lligat al concepte destratgia. De fet, a la prctica ambds termes es confonen i moltes vegades sutilitzen indistintament. En definitiva, el model de negoci suposa una simplificaci de lestratgia de lorganitzaci, a travs dun enfocament intutiu, prctic i senzill que resulta idoni per iniciar-se en el camp de lestratgia empresarial. En la nostra opini, la relaci entre estratgia i model de negoci pot entendres partint de la idea que el model de negoci constitueix una manera de reflectir lestratgia i per tant representa un instrument molt til per a la gesti estratgica.

Lestratgia suposa la presa de decisions i la realitzaci de tries. El model de negoci permet reflectir i concretar aquestes tries.

El model de negoci permet connectar els diferents elements que formen part detaci de lestratgia, ja que s el reflex i la projecci de lestratgia.

lestratgia (sector, recursos, capacitats, posicionament, etc.) i visualitzar com encaixen els uns amb els altres.

El model de negoci aporta tamb una connexi natural entre formulaci i implanPer acabar de definir-lo, utilitzant senzilles metfores, podrem assimilar el model de negoci duna empresa amb la maquinria que posseeix una organitzaci per generar i oferir valor al mercat o amb la combinaci de peces o recursos que, en cada moment, fa competitiu, per exemple, a un jugador descacs o a un equip de futbol. Hem de matisar que en el cas de grans empreses o corporacions (amb diferents unitats de negoci o rees), podrien identificar-se diferents models de negoci, un per a cada proposta de valor traslladada al mercat, ja que cada un dells disposar de la seva prpia lgica i combinaci de recursos. Pel contrari, en el cas duna pime, habitualment existir un nic model de negoci, dacord a la definici anteriorment donada.

10

Model de negoci, la plasMaci de lestratgia

1.2.

ElEMENts DuN MoDEl DE NEGocIUn model de negoci consta de nou elements: 1. Proposta de valor: quina s loferta de lempresa (productes, serveis, solucions o experincies). 2. Segments de clients: qui sn els clients i quines sn les seves necessitats. 3. Relaci amb clients: com ens relacionem amb els nostres clients. 4. Canals de distribuci: a travs de quins canals ens relacionem. 5. Activitats clau: quines activitats realitzem per generar la proposta de valor per al client. 6. Recursos clau: amb quins recursos i capacitats comptem per generar la nostra proposta. 7. Socis clau: qui sn els nostres aliats principals. 8. Costos estructurals: quins costos principals duu associada la nostra activitat. 9. Fluxos dingressos: com generem ingressos o quina s la lgica dingressos. Grficament, podrem representar els elements principals del model de negoci sota el segent esquema, basat en leina conceptual dOsterwalder, Pigneur i Tucci (2004). Activitats clau Proposta de valor Relaci amb clients

Socis clau

Segments de clients

Costos estructurals

Recursos clau

Canals de distribuci

Fluxos dingressos

Aquesta guia pretn ajudar a conixer i fer servir leina del MdN, remarcant amb especial mfasi la importncia de dotar les nou peces o elements del model de11

Model de negoci, la plasMaci de lestratgia

negoci dun encaix, per tal daconseguir una lgica i coherncia integrals, com a reflex de la solidesa de lestratgia de lempresa. No existeixen models perfectes (quant a lencaix ptim de les seves peces), ni models purs (quant a que lelement diferencial es trobi noms en una de les peces), ni models esttics i immutables. Com a representaci simplificada de lestratgia el MdN ens ha dajudar a comprendre la lgica del nostre negoci i saber com ajustar cada pea per evolucionar i ser ms competitius. proposta de valor Defineix el conjunt de productes i serveis que creen valor per a cada segment de clients. Producte